Iaido (居合道 iaidō), també anomenada iaijutsu (居合術 iaijutsu) o battojutsu (抜刀術 battōjutsu) és bàsicament l'art japonesa de desembeinar i enfundar la katana. Es tracta d'evitar l'enfrontament armat amb katana sentenciant-lo de manera immediata: tallar l'oponent, netejar-ne la sang amb un cop sec, i després enfundar la katana, tot en un moviment fluid. Avui dia els practicants usen principalment un iaito almenys en les albors de l'estudi.

L'èmfasi és en desembeinar l'espasa i atacar al més ràpidament possible.

Les posicions inicials poden ser postures de combat o posició d'assegut. Els practicants esperen un atac per sorpresa, i l'habilitat per reaccionar ràpidament des d'una posició diària és considerat essencial.

L'entrenament tradicional del iaido es fa amb espases extremadament afilades amb l'objecte d'aguditzar l'atenció del practicant.

Consta de quatre fases comunes a totes les execucions però que no obstant això prenen formes distintes en cada situació:

·Nukitsuke: Desembeine ràpid; retirar el sabre de la seva beina (saya), duent aquesta cap arrere (saya biki). És una part important, es diu que és la vida del iaidō.
·Kiritsuke: Tall a l'oponent.
·Chiburi: Escorriment de la sang que queda en la fulla.
·Nototsuke: Tornar el sabre a la beina.

Obtingut de l'article de Viquipèdia Jiu-jitsu per varis autors sota la Llicencia de Lliure Documentació GNU.